FAQ - AirKey

1 Algemene vragen

1.1 Wat is AirKey?

AirKey is een elektronisch sluitsysteem van EVVA. Met AirKey wordt de smartphone gebruikt als sleutel. AirKey is mobiel, flexibel, modern en functioneert bijzonder gebruiksvriendelijk. AirKey wordt geproduceerd in Oostenrijk.

1.2 Wat verstaat men onder NFC-technologie?

De Near Field Communication (contactloze communicatie) , afgekort tot NFC, is een internationale communicatiestandaard voor de contactloze uitwisseling van gegevens via radiografische signalen.

1.3 AirKey heeft talloze voordelen, want...

...de AirKey-cilinder heeft veiligheidsvoorzieningen zoals kerntrek- en uitboorbeveiliging, een rotatierem en een geïntegreerd Secure Element voor veilige gegevensopslag en datacommunicatie.

...de AirKey-cilinder onderscheidt zich onder andere door het modulair systeem. Dit maakt een lengteaanpassing ter plaatse mogelijk en vereenvoudigt de planning.

...de AirKey-cilinder geeft met rode, groene en blauwe led-signalering de afzonderlijke rechten aan en is daardoor ook voor doven en slechthorenden een uitstekend alternatief.

...de metalen oppervlakken van de AirKey-cilinder zijn beschikbaar in de kleuren nikkel, nikkel gepolijst en messing gepolijst. Diverse designs passen bij de verschillende wensen en situaties van de gebruiker.

...de AirKey-cilinder functioneert met marktconforme CR2-batterijen.

...de AirKey-cilinder is ook verkrijgbaar als halve cilinder en kan bv. in een (schakel)kastdeur worden gebruikt.

...de AirKey-cilinder is geschikt voor alle gangbare nooduitgangen en panieksloten overeenkomstig EN 179 + EN 1125.

...bovendien is een tweezijdige toegangscontrole mogelijk wanneer ook bij het verlaten van een ruimte een controle gewenst is.

... Airkey is niet afhankelijk van een telecom provider. U kunt wereldwijd uw sluitsysteem beheren zonder aan een provider gebonden te zijn.

...bijzondere uitdagingen als verschillende tijdzones of vestigingen op meerdere plaatsen kunnen met AirKey optimaal en voordelig worden georganiseerd.

1.4 Hoe kan ik weten of mijn smartphone geschikt is voor AirKey?

Dat kunt u heel eenvoudig en snel testen. Ga naar de Google Playstore en zoek naar AirKey. Wanneer de Airkey-app wordt weergegeven, bezit u een smartphone met NFC. Een overzicht van alle geteste smartphones vindt u op www.evva.nl/airkey.

Voordat u dus speciaal een nieuwe smartphone gaat kopen, kunt u beter eerst testen en in het overzicht zoeken!2 Functie

2 Hoe werkt AirKey?

Bij AirKey worden het internet en de bestaande mobiele netwerken gebruikt om toegangsrechten, ook op grote afstand, te versturen. De AirKey-cilinder kan worden bediend en aangestuurd via een smartphone met NFC. De smartphone geeft alles wat met de deur gebeurt door aan het online-systeem, zodat het complete systeem up-to-date blijft.

Inloggen & registreren: https://airkey.evva.com
Systeemoverzicht: www.evva.nl/airkey
Tutorial: http://video.evva.com/tutorials/airkey/software

2.1 Wat heb ik nodig om AirKey te kunnen gebruiken?

Een NFC-compatibele smartphone (het actuele overzicht van smartphones vindt u op  www.evva.nl/airkey), identificatiemedia als Airkey-sleutelhangers, AirKey-kaarten of Airkey-combisleutels, een internetaansluiting voor het online-systeem en een AirKey-cilinder. De AirKey-app op de smartphone en de flexibele EVVA KeyCredits.

2.2 Aan welke systeemvoorwaarden moet ik voldoen?

Browser: vanaf: Internet Explorer IE9+, Firefox 6+, Chrome 14+, Safari 6+
Besturingssystemen: alle gangbare besturingssystemen: Windows XP (of hoger), MacOS 10.6 (of hoger), Linux
Identificatiemedia: minstens 1 NFC-compatibele smartphone met Android 4.0.0 (of hoger). Optioneel: AirKey-kaarten, sleutelhangers of combisleutels.

2.3 Werkt AirKey ook op mijn iPhone?

Apple heeft weliswaar een NFC-module, maar deze is nog niet vrijgegeven voor andere toepassingen. Daarom is AirKey momenteel niet compatibel met producten van Apple.

2.4 Wat is het AirKey-online-systeem en hoe werkt dit?

Voor het AirKey-online-systeem is een gratis AirKey-account nodig. Met dit account worden veiligheidsinstellingen via de browser beheerd en toegangsrechten aan mobiele sleutels, namelijk NFC-compatibele smartphones, verstuurd. Daarbij kunt u gewijzigde rechten en systeeminformatie via veilige en gecodeerde internetverbindingen afhandelen.

2.5 Hoe maak ik de toegangsrechten aan?

Toegangsrechten maakt u heel gemakkelijk aan in uw account in het AirKey-online-systeem.
Bijvoorbeeld: persoon 1 mag bij deur 1 en deur 2 op bepaalde tijdstippen naar binnen en buiten.

2.6 Waar is de AirKey-app verkrijgbaar?

De AirKey-app is gratis verkrijgbaar in de Google Playstore en heeft een grootte van ca. 5 MB.

2.7 Hoe werkt de AirKey-app?

Met de AirKey-app op uw smartphone kunt u de AirKey-cilinders en AirKey-identificatiemedia actualiseren. U activeert uw smartphone om met de AirKey-app de AirKey-cilinder in de deur te bedienen.

2.8 Hoe gebruik ik het Airkey-codeerstation met Firefox?

Op 7 maart 2017 werd de nieuwe standaardversie van de browser Firefox 52 gelanceerd. Dit heeft ook effect op de vereiste JAVA-plug-in voor het AirKey-codeerstation.

Om het AirKey-codeerstation te kunnen blijven gebruiken, bestaan er twee mogelijkheden:

  • gebruik een Firefox-versie vóór versie 52
  • gebruik de Firefox 52 ESR-versie (Extended Support Release)

De Firefox 52 ESR-versie werd tegelijkertijd gelanceerd en kan onder de volgende link gedownload worden:

Firefox 52 ESR-versie

Let op: u dient de 32-bit variant van de Firefox 52 ESR-versie te installeren.
EVVA ontwikkelt momenteel een oplossing voor het AirKey-codeerstation zonder JAVA-plug-in. Deze update zal in de loop van dit jaar beschikbaar zijn.

Bij verdere vragen kunt u contact opnemen met uw lokale medewerker van het Tech Office.

3 Veiligheid

3 Hoe veilig is AirKey?

AirKey gebruikt de modernste beveiligingsmechanismen en zorgt op de achtergrond voor een waterdichte beveiliging.

Dit zijn de voornaamste veiligheidskenmerken:

  • Alle overgedragen gegevens zijn met End-to-End versleuteling beveiligd, overeenkomstig de meest actuele coderingsstandaards. Uw gegevens zijn vanaf het uitstekend beveiligde EVVA-computercentrum tot in de AirKey-cilinder beschermd tegen mogelijke decoderingspogingen.
  • Door de toepassing van gecertificeerde Secure Elements (uiterst veilige opslagelementen die actief coderen en decoderen) in de cilinder en in de identificatiemedia, bereikt AirKey een nieuwe veiligheidsstandaard op het vlak van elektronische sluitsystemen.  
  • De controle van de toegangen zorgt voor een waterdichte traceerbaarheid. 
  • De buitenknop/buitenzijde is voorzien van een extra uitboor- en kerntrekbeveiliging en een rotatierem.

 

 

3.1 Hoe veilig is de AirKey-app op mijn smartphone?

De AirKey-app kan beschermd worden met een PIN-code.
Extra bescherming biedt de activering van de codering op de smartphone.

3.2 Waar zijn mijn gegevens opgeslagen en hoe worden ze beschermd?

  • De gegevens zijn in het uitstekend beveiligde EVVA-computercentrum beschermd tegen onbevoegd gebruik.
  • Het online-systeem is dubbel beveiligd en optimaal beschermd tegen uitvallen.
  • De geautomatiseerde gegevensopslag gebeurt in Oostenrijk.  
  • De communicatie tussen uw internetbrowser en het EVVA-computercentrum verloopt via een speciaal beveiligde https-verbinding, zoals bijvoorbeeld ook bij online bankieren wordt toegepast.3.3 Hoe is de gegevensbescherming geregeld?

De klant kan het systeem dusdanig configureren dat de weergave van persoonsgegevens is in- of uitgeschakeld.

4 Wat gebeurt er wanneer...

4.1 ...de batterij in de cilinder leeg is?

De batterij heeft een levensduur van ongeveer 2 jaar en gaat meer dan 10.000 cycli per jaar mee. Bij een lage spanning van de batterij wordt u gewaarschuwd door de led-ring die eerst enkele keren knippert voordat de toegang wordt bepaald. Deze waarschuwing voorkomt dat de batterijen ongemerkt volledig leeg raken. Wanneer de batterijen ondanks de waarschuwing niet vervangen worden als ze bijna leeg zijn, is eventueel een noodstroomadapter (EPD) nodig om de AirKey-cilinder van spanning te voorzien. De specialist die het sluitsysteem bij u heeft geïnstalleerd en in bedrijf heeft genomen, kan een dergelijke noodstroomadapter (EPD) in zijn bezit hebben.

4.2 ...de accu van mijn smartphone (gsm) leeg is?

Voor dit geval adviseren wij altijd een identificatiemedium, in de vorm van een chip aan de sleutelbos of een AirKey-kaart, extra bij u te hebben of aan de buren te geven.

4.3 …ik mijn smartphone (gsm) heb verloren?

Bij verlies van de smartphone (gsm) kunnen de toegekende rechten meteen worden geblokkeerd. Er kan meteen een andere smartphone (gsm) van rechten worden voorzien.

4.4 …ik een identificatiemedium heb verloren?

Dankzij het online-systeem kunt u bijzonder snel en eenvoudig toegangsrechten toekennen en ook weer intrekken. Dit betekent dat u een verloren identificatiemedium het beste direct blokkeert in de software, zodat deze op de blacklist komt te staan.  U kunt de blacklist aan de cilinder doorgeven met elke NFC-compatibele smartphone die de AirKey-app heeft geinstalleerd en is geregistreerd in een willekeurig AirKey systeem. Op die manier kunnen ook de buren ter plaatse een update van uw cilinder uitvoeren zonder verdere handelingen te hoeven doen.

5 Kosten

5.1 Wat kost AirKey?

Een vrijblijvend prijsadvies ontvangt u op aanvraag.

5.2 Wat zijn KeyCredits?

De KeyCredits zijn exclusief verkrijgbaar bij een EVVA-Partner. Het verkregen tegoed wordt in het AirKey-online-systeem geladen. Met de revolutionaire KeyCredits van EVVA betaalt de klant alleen maar wat hij of zij ook echt nodig heeft.

5.3 Waar koop ik KeyCredits?

Voor het aanmaken en wijzigen van toegangsrechten zijn KeyCredits nodig. Het wissen van toegangsrechten is gratis. Er zijn 10, 50 of 100 KeyCredits of KeyCredits Unlimited voor 1 of 3 jaar. Nieuwe en extra KeyCredits kunnen op elk gewenst moment worden opgeladen.

6 Hulp

6.1 Waar kan ik terecht voor hulp bij mijn AirKey-systeem?

Het gebruikersvriendelijke en gemakkelijke online-systeem heeft u snel onder de knie. Het kan desgewenst helemaal zelfstandig worden beheerd. Maar als u toch hulp nodig heeft, dan kunt u die onder http://support.evva.at/airkey/nl/ online aanvragen.


Verdere informatie en advies zijn te vinden in het AirKey-systeemhandboek onder http://www.evva.nl/fileadmin/files_all/Download/AirKey/Systemhandbuch/NL_AirKey_Systeemhandboek_V1.0.pdf.6.2 Hoe vind ik de juiste driver voor het codeerstation?